Foto: Yumi Baby
Welkom bij deze niet-commerciële baby uitzetlijst! De komst van je kindje is een onvergetelijk moment, en natuurlijk wil je alleen het allerbeste voor je baby. Vooral als aanstaande ouder van je eerste kindje, kan het lastig zijn om te bepalen waar je precies moet beginnen. Geen zorgen, ik ben er om je te helpen! Deze uitzetlijst is anders dan alle anderen die je op internet zult vinden, want hier draait het niet om verkoop, maar om jou te voorzien van eerlijke en praktische aanbevelingen. Bespaar geld zonder concessies te doen aan kwaliteit en bereid je zorgeloos voor op de komst van je kleintje! Ik heb de absolute musthaves én fijne tips uit eigen ervaring voor jou verzameld. Thank me later!
Bespaar kosten met deze baby uitzetlijst:
Ik weet als geen ander dat de kosten van de babyuitzet flink oplopen, vooral als je alles nieuw wilt aanschaffen. Maar met deze niet-commerciële baby uitzetlijst kun je aanzienlijk geld besparen zonder concessies te doen aan de benodigde kwaliteit. Ik kan je bijvoorbeeld vertellen welke items van de commerciële baby uitzetlijsten overbodig zijn om te kopen. Ook heb ik gelet op betaalbare en duurzame merken voor producten zoals rompers, hydrofiel luiers, en billendoekjes, waardoor je niet onnodig veel uitgeeft aan dure merkproducten. Lees alles in deze blog en voel je zelfverzekerd over de keuzes die je maakt voor je babyuitzet. Bespaar geld, bespaar tijd, en richt je aandacht op wat echt belangrijk is: de aankomende nieuwe fase van je leven als ouder.
PS: je kunt hier de verkorte versie bekijken van deze niet-commerciële baby uitzetlijst, waarop je ook gemakkelijk kunt afstrepen wat je al hebt gekocht!
De absolute must-haves:
VERZORGING
Aankleedkussen inclusief hoes:
ik kan je echt aanraden om twee aankleedkussens aan te schaffen: eentje voor bij je bed (en later voor beneden) en eentje voor de babykamer. En nee, het hoeft echt niet zo'n dure te zijn! Wij kochten deze van Prénatal huismerk en hij is nog steeds als nieuw. 2 aankleedkussenhoezen zijn voldoende, je leert namelijk tijdens je kraamweek om ook nog een hydrofieldoek op je hoes te leggen tegen ongelukjes!
6 hydrofiel washandjes:
deze washandjes zijn een stuk liever voor de huid van je baby dan de washandjes die je zelf gebruikt. Een absolute musthave dus! Op de meeste uitzetlijsten staat dat 3 washandjes genoeg is, maar wij wassen er ook iedere dag het gezichtje mee 's ochtends, dus 6 stuks is in mijn ogen wel het minimale.
6 monddoekjes:
van HEMA zijn ze fijn!
12 hydrofiel luiers:
ja, je hebt er écht zoveel nodig. Zorg voor een goede mix tussen grote en kleine hydrofiel luiers. De grote luiers gebruik je voor het afdrogen van je kleintje na het badje, de kleine luiers vooral voor het verschonen en ze komen ook van pas tijdens je bevalling. Tip: strijk alle doeken voor je bevalling, zodat alle bacteriën goed gedood worden. De hydrofieldoeken van Zeeman en Action zijn trouwens net zo goed als de A-merken.
Luiers en luieremmer:
kies voor wegwerp- of wasbare luiers. Wij gebruiken de wegwerpluiers van Kruidvat huismerk en deze zijn absoluut top (en heel vaak in de aanbieding). We kochten maat 1 vanaf de geboorte. De WeToo luieremmer van Babypark belooft geen vieze geurtjes. Ik heb geen ervaring met andere luieremmers, maar deze luieremmer bevalt ons prima en je kunt er ook goedkope pedaalemmerzakken in doen van de supermarkt!
Billendoekjes en luierzalf:
Bol.com heeft vaak aanbiedingen waarbij je een doos van bijvoorbeeld 12 pakjes billendoekjes kunt kopen. Wij gebruiken de Pampers Aqua Pure babydoekjes: deze bestaan voor 99% uit water en daardoor heeft onze dochter nooit last van rode billetjes. Tip: koop eerst gewoon 2 pakjes om ze even uit te proberen, voor het geval jouw kindje er niet goed op reageert. Anders zit je gelijk met 12 pakken... ;-) Bepanthen babyzalf wordt door veel professionals aangeraden voor o.a. de billetjes en werkt ook heel fijn!
2 digitale thermometers:
kijk bij deze aankoop goed naar de tijd die de thermometer nodig heeft om de temperatuur te meten. Voor je kleintje geldt: hoe minder lang het duurt, hoe fijner voor hem natuurlijk. Je moet er trouwens 2 kopen, omdat je er ook eentje voor jezelf nodig hebt in je kraamweek. Jij en je baby mogen niet dezelfde gebruiken van de kraamzorg.
Haarkam en borstel:
dit kun je overal gewoon van een huismerk kopen.
Badcapes/omslagdoek:
warme omslagdoeken gebruik je in de eerste dagen/weken van je baby veel om hem warm te houden. Afhankelijk van het seizoen waarin je kindje geboren wordt, kun je kiezen voor een variant met (katoenen) teddy aan de binnenkant of juist zomers badstof. Als je 2 doeken in huis hebt, heb je er in ieder geval altijd eentje reserve als de ander vies is!
Fopspeen + speenkoord:
in het begin gebruik je ze in de regel niet als je borstvoeding geeft, maar in de praktijk is dat soms anders, dus ik zou zorgen dat je toch iets in huis hebt! De ene speenvorm is (zogenaamd) slechter voor het gebit dan de ander, dus daarin kun je je nog verdiepen als je dat nodig vindt. Ik heb destijds 2 Bibs speentjes gekocht. Kies je ervoor een speentje te gebruiken, dan is een speenkoord onmisbaar. Je bent het speentje nooit meer kwijt en hoeft het niet van de (vieze) grond te rapen overal!
BADDEREN
Badje inclusief standaard:
vonden wij essentieel, maar je kindje past de eerste tijd ook in de wasbak. Let bij de aanschaf van je badje goed op de hoogte van het bad als deze op de standaard staat. Je hebt badstandaarden die in hoogte verstelbaar zijn, maar een aantal fancy varianten kunnen niet in hoogte aangepast worden. Niet handig als je partner een stuk langer of kleiner is dan jij!
Badslang:
dit leek mij ontzettend overbodig, maar het tegenovergestelde bleek waar. Bij onze fancy badstandaard (Bebe jou Sense) stortte het water namelijk zonder slang naar beneden op het shampooplankje dat onder het badje zat. Niet handig, dus in de kraamweek toch maar besteld!
Baby badolie- en shampoo:
kijk hierbij goed naar de ingrediënten. Wij gebruiken de producten van Naïf. Deze producten zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten en ook nog plastic-vrij. Kies je trouwens voor een badolie, dan hoef je alleen maar een druppeltje in het water te doen en verbruik je veel minder dan bij een normale zeep.
BABYKAMER
Ledikant inclusief matras:
wij hebben op Marktplaats een ledikantje gezocht (de Sterre van Europe Baby) en deze was nog in perfecte staat! Wij hebben een aantal dingen tweedehands gekocht en hebben daarbij in ons achterhoofd gehouden: zou zoiets veel te lijden hebben gehad? In 99% van de ledikantjes past een nieuw standaard matras van 60 x 120 cm.
2 moltons:
bescherm het matras met een molton en schaf er gelijk twee aan: één in gebruik en een reserve in de kast.
2 hoeslakens:
ook hierdoor geldt: eentje in het bed, eentje reserve in de kast. Uitzetlijsten adviseren vaak een derde hoeslaken erbij, maar wij hebben het niet (gehad) en nooit gemist.
2 bovenlakens en 2 dekens:
houd er rekening mee dat je kleintje steeds meer gaat bewegen, draaien en rollen in bed. Daarom kozen wij ervoor om vanaf 6 maanden alleen nog een slaapzak te gebruiken. Het is zonde als je dan veel beddengoed hebt aangeschaft, dus houd dat in je achterhoofd.
Slaapzak:
deze mist vaak op een baby uitzetlijst, maar ik heb zoveel plezier gehad van onze (geleende) Puckababy Piep! Je baby gaat namelijk een fase krijgen waarin hij zichzelf wakker kan zwaaien met z'n armen en bij deze slaapzak zitten de armpjes bij in de zak, zodat dit niet kan gebeuren. Bij ons dochtertje merkten we dat ze veel rustiger sliep en het gaf haar ook een stukje geborgenheid. We gebruikten vanaf 6 maanden de Puckababy 4 Seasons slaapzak: de slaapzak die je totdat je kleintje 2 jaar is kunt gebruiken en aan kan passen aan de seizoenen. Aanrader!
2 kruiken:
mijn kraamverzorgster was voorstander van de ouderwetse aluminium waterkruiken, maar wij hadden ook een elektrische kruik (alles geleend van vrienden). De aluminium kruiken werden vooral tijdens/na de geboorte gebruikt en de elektrische kruik hebben wij nog weken na de geboorte gebruikt om het bedje even voor te warmen.
Commode:
wij scoorden een commode in nieuwstaat op Marktplaats! Let op een minimale lengte voor je commode van 100/110 cm, zodat je wat ruimte hebt naast je aankleedkussen om ook een commodemandje met wat luiers erin neer te zetten.
Commode organizers:
dit item staat nergens op een baby uitzetlijst, maar is in mijn ogen onmisbaar: de SKUBB kast organizers van IKEA. Met deze bakjes in jouw commode kun je hierin namelijk zoveel meer kwijt! Sorteer de rompertjes bij elkaar in een bakje, doe hetzelfde voor de kleertjes en rol ook de hydrofieldoeken op en stop ze erbij. Je hebt zo alles wat je nodig hebt binnen handbereik van je baby die op de commode ligt!
Kledingkast:
door bovenstaande tip is een kledingkast in ieder geval in het eerste jaar van je baby overbodig. Dat was een makkelijke besparing, toch?
BEVALLEN
Kraampakket:
een kraampakket is onmisbaar, of je nu thuis of in het ziekenhuis bevalt. Zorg dat je deze op tijd in huis hebt.
Kraamverband:
dit zit al standaard in je kraampakket, maar daar heb je (bij lange na) niet voldoende aan als je er vanuit gaat dat je vaginaal bevalt. Je draagt er in het begin namelijk 2 over elkaar... ;-) Je kunt hiervan dus alvast wat extra halen bij de drogist!
AANKLEDEN
6 rompers:
de rompers van HEMA zijn betaalbaar en van goede kwaliteit. Begin met maat 50/56 en zorg voor enkele rompers met lange mouwen voor extra warmte. Je zult merken dat het aankleden van een baby in een romper met lange mouwen een stuk moeilijker gaat dan als hij korte mouwen draagt, dus in praktijk wil je het liefst zo snel mogelijk weer van die lange mouwen af ;-)
6 setjes kleding:
koop niet te veel kleding vooraf en vermijd kleine maten (44 en 50). Je hebt nu namelijk nog geen idee wat de maat is van je babytje en wat zijn bouw is! Kies voor comfortabele kleding zonder knoopjes op de rug en let op stretch voor gemak bij het aankleden. Als je 6 setjes in maat 56 aanschaft, zit je geheid goed!
2 mutsjes:
kijk hierbij goed naar de pasvorm: een te groot mutsje verdwijnt de hele tijd over zijn ogen. Uiteindelijk was ons lievelingsmutsje het mutsje dat we kregen van Naviva, de kraamzorg.
6 paar sokken:
badstof sokjes houden de voetjes van je baby warm, vooral omdat ze zichzelf in het begin moeilijk kunnen warmhouden. Tip: HEMA of H&M.
1 paar slofjes:
dit is in de zomer wellicht overbodig, maar voor de andere seizoenen echt een aanrader! Laat die schattige mini Nikes nog even in de winkel liggen, maar kies een comfortabel, zacht en warm slofje. Ik ben mega fan van deze slofjes van Alwero: 100% wol, blijft heel mooi en ze zijn heel comfortabel.
Jasje:
let ook hierbij weer op stretch! Je baby heeft wellicht meer aan een lekker warm, gebreid vest dan aan een stugge jas. Als je met hem naar buiten gaat, ligt hij in de kinderwagen namelijk ook nog altijd onder een dekentje en in je maxi cosi heb je hoogstwaarschijnlijk een warme voetenzak (aanrader!). Een winddichte jas is hierdoor overbodig, dus ga voor comfort en warmte.
ER OP UIT
Kinderwagen:
een kinderwagen uitkiezen is iets heel persoonlijks. Wist je dat je bij verschillende Babypark-filialen een testbaan hebt? Je kunt hier tientallen kinderwagens uitproberen op verschillende ondergronden, zodat je het verschil goed kunt ervaren. Wij kozen uiteindelijk voor de Bugaboo Fox 3, aangezien deze heel klein in te klappen is (ideaal met een kleine auto) en heel comfortabel reed. We hebben een showmodel gekocht, waardoor we meer dan €500,- konden besparen.
Luiertas en verschoningsmatje:
ook hierin is weer veel keus en speelt jullie persoonlijke stijl ook mee. Wij kozen voor een leren luiertas van Mozz bags, omdat dit gemakkelijk schoon te maken is en lang meegaat. Ook is het een tas waar je partner ook mee gezien kan worden ;-) Bij de luiertassen van Mozz bags zit al standaard een verschoningsmatje. Heel handig: koop ook 'stroller straps', zodat je je tas op een fijne hoogte aan het stuur van je kinderwagen kunt hangen.
Autostoel groep 0:
dit is natuurlijk erg persoonlijk, maar wij hebben vooral gekeken naar welke autostoeltjes goed getest waren. Een van de best geteste autostoeltjes was de Maxi Cosi Pebble Pro. Deze autostoel is zowel in combinatie met een (draaibare) IsoFix base te gebruiken als met de autogordel. Over die IsoFix base trouwens meer onder het kopje 'overbodig' ;-).
Adapters:
zeker doen! Met deze adapters kun je je autostoel gemakkelijk op het frame van je kinderwagen plaatsen. Ga je voor een kort uitje, dan kun je die grote kinderwagenbak thuislaten en laat je je kindje lekker (slapen) in zijn autostoel!
FLESVOEDING
Zuigelingenvoeding:
geef je geen borstvoeding, dan heeft je baby zuigelingenvoeding nodig. Je kunt dit kopen van verschillende huismerken. Het meest bekende A-merk is Nutrilon. Wij wilden, toen ik stopte met borstvoeding geven, het Kruidvat huismerk kopen, maar ons consultatiebureau adviseerde dit niet te doen omdat ze de laatste tijd een aantal kindjes zagen die achterbleven in groei en toevallig allemaal de zuigelingenvoeding van de Kruidvat kregen. Wij hebben daarom gekozen voor Nutrilon. Het is trouwens voor de maag van je kleintje niet fijn als je wisselt van merk, dus kies één keer goed!
Flessen:
ons beviel de flessen van Dr. Brown heel goed, maar dit is voor iedereen persoonlijk. Je kunt ervoor kiezen om een startersset te kopen: dan heb je alles wat je nodig hebt. Ook als je denkt borstvoeding te gaan geven, is het aan te raden om in ieder geval 1 fles in huis te hebben voor als je moet bijvoeden.
Flessenreiniger/borstel:
de goedkoopste versies werken het fijnst, maar de flessenborstel van Dr. Brown gaat je leven lang mee.
Vitamine D:
deze druppels geef je iedere dag. Het is trouwens bewezen dat de huismerk druppels precies dezelfde ingrediënten (en dus precies dezelfde werking) bevatten als de duurdere variant, dus kies vooral een huismerk.
BORSTVOEDING
Vitamine K:
als je borstvoeding geeft, mist je baby vitamine K. Dit zit al standaard in flesvoeding. Daarom geef je je kindje iedere dag een aantal druppels hiervan. Je kunt dit ook aanschaffen in je kraamweek, als je weet dat de borstvoeding goed op gang komt en je dit voor langere tijd wil geven. Ook hiervoor geldt: het huismerk is net zo goed als een A-merk.
THUIS
Box:
struin eerst eens Marktplaats af. Een box wordt maar een jaar gebruikt, dus er zijn er nog genoeg in goede staat tweedehands te koop!
Boxkleed:
wij vonden het wel fris om een nieuw boxkleed te kopen. Let op dat veel boxkleden vrij dun zijn, waardoor je er ook weer een boxmatras onder moet kopen. Wij hebben een boxkleed van Baby's Only en deze is heerlijk dik en zacht. Je bespaart zo weer op een boxmatras (en hoeslaken!).
Foto: Petite Amelie
Deze items zijn nice-to-have:
VOOR MAMA
Voedingsbeha’s (bij borstvoeding):
zorg dat je 1 fijne voedingsbeha hebt vlak voordat je bevalt, en kijk nadat je figuur weer een beetje zijn oude vorm heeft of je nog eentje extra wil aanschaffen. Ik vond persoonlijk de voedingsbeha's van H&M goed genoeg.
Draagzak:
wij hebben er eentje geleend en niet veel gebruikt, maar soms is het ontzettend handig om er eentje te hebben! Veel baby's hebben jouw aandacht hard nodig op het moment dat jij net wil gaan koken. Je kunt dan je baby in de draagzak doen, zodat je toch je ding kan doen mét een tevreden baby. Ook als je op reis/vakantie gaat, is het een aanwinst. Probeer vooral in de winkel welke draagzak jullie fijn vinden, want veel draagzakken zijn een heel gedoe om aan te trekken. Wij leenden er eentje van Konges Slojd en vonden die heel prettig! Deze is alleen niet snel te verstellen als je als beide ouders de draagzak wil gebruiken.
Regenhoes kinderwagen:
let goed op of deze hoes al standaard bij je kinderwagen geleverd wordt. Bij onze Bugaboo was dat het geval (en handig is 'ie zeker!)
Voetenzak autostoel:
dit is een luxe-item, want je kunt ook een klein dekentje gebruiken voor in de autostoel. Alleen raak je onderweg zo'n dekentje gemakkelijk kwijt, terwijl een voetenzak netjes op z'n plek blijft.
Autostoelhoes:
gebruik je geen voetenzak, dan is het voor het behoud van je autostoel wel aan te raden om een hoes om je autostoel te gebruiken.
Zonneschermen:
je kunt een klein zonnescherm kopen voor op het autoraam waar je de autostoel plaatst. Zo zit je kindje niet een lange tijd in de warme zon. De universele versie van verschillende huismerken voldoen trouwens al.
Autospiegel:
Nice to have: wij vonden het heel handig om onze dochter te kunnen zien tijdens het autorijden. Daarvoor zijn speciale autospiegels ontworpen, die je bevestigt aan de hoofdsteun. Wij kochten deze van bol.com, welke goed op z'n plek blijft zitten bij drempels etc.
FLESVOEDING
Flesverwarmer/flessenwarmer:
je kunt dit aanschaffen als je definitief weet of je flesvoeding gaat geven. Toen ik wisselde van borst- naar flesvoeding, vond ik het heel fijn om een flessenwarmer te hebben. Je hoeft bijvoorbeeld 's nachts niet naar beneden om een flesje op te warmen en ook onderweg kun je deze overal gebruiken zonder een magnetron nodig te zijn. In onze flessenwarmer kon je ook je fopspeentjes steriliseren, super handig! Wij hadden trouwens deze.
Melkpoedercontainer:
handig als je erop uit gaat met je kleintje: in een melkpoedercontainer kun je de juiste hoeveelheid melkpoeder bewaren per bakje. Zo hoef je geen grote pot voeding mee te slepen in je luiertas! Budgettip: Zeeman heeft een heel betaalbare!
THUIS:
Boxmobiel:
absoluut niet essentieel, maar leuk voor je kindje om naar te kijken in de eerste maanden. Ook dit is een item dat niks te lijden heeft, dus kijk ook hiervoor op tweedehands sites om een mooie te scoren!
Wipstoel:
geen essential, maar wel ontzettend handig: een wipstoel zorgt ervoor dat jij je handen even vrij hebt. Je hebt hierbij nog keuze uit stoeltjes die op batterijen werken en je kindje zelf wiegen of stoeltjes waarin je kindje het werk moet doen. Wij hadden er eentje op batterijen en daar heeft ons meisje heel veel plezier van gehad toen ze nog klein was.
Co-sleeper of wiegje inclusief matras:
wij hadden een vintage rotan wiegje, maar een co-sleeper is (voor jezelf) comfortabeler. Overigens zijn beide items in principe een luxe, want je kleintje kan vanaf de geboorte ook in het ledikantje. Wist je dat je ook wiegjes en co-sleepers kunt huren? Onze dochter sliep er bijvoorbeeld maar 6 weken in!
Babyfoon:
de keuze voor een babyfoon is heel persoonlijk. Wij hebben de Luvion Grand Elite 3 gekocht. Destijds hebben wij hiervoor gekozen, omdat je dan even kort van huis kan (bijvoorbeeld met de hond uitlaten) zonder dat je je zorgen hoeft te maken. Ook hoor ik van ouders met een tweede kindje, dat ze de oudste van school ophalen met hun jongste kindje nog thuis op bed. Je kunt dan dus live meekijken in de babykamer op je telefoon. Wil je dit niet of vind je het niet fijn dat er een camera op je baby gericht is, kies dan voor een zo eenvoudig mogelijke babyfoon zonder WiFi die ook gemakkelijk mee te nemen is op visite!
Nachtlampje:
wij hebben het 'Eerste licht lampje' van Nijntje en wisten bij aankoop nog niet dat we hier zoveel plezier van gingen hebben! Het lampje is dimbaar en draadloos en om deze redenen was het lampje vanaf dag 1 onze beste vriend. Zeker in de winter is het pikkedonker 's nachts en neem je dit lampje gemakkelijk mee van je bed naar de babykamer. Daar gebruik je 'm eerst bij het bedje om je kindje te pakken, vervolgens in de voedingsstoel om bij gedimd ligt je kindje te kunnen voeden en vervolgens zet je 'm op de commode bij de billetjes van je baby om zijn luiertje nog even te kunnen verschonen. Zo heb je overal licht zonder iedereen klaarwakker te maken!
Leesboekjes:
toen onze dochter nog maar een paar weken oud was, begon ik al met boekjes lezen. Nijntje boekjes zijn nog steeds favoriet en zijn lekker kort en makkelijk te lezen in het donker (witte bladzijden, zwarte tekst).
Foto: De Leukste Kinderboeken
Deze items zijn overbodig:
VOOR MAMA
Zoogcompressen (bij borstvoeding):
dit ga je zeker nodig hebben, maar je kunt het toch van je lijstje schrappen! Ze zitten namelijk al in je kraampakket en zo nodig kun je later altijd wat extra kopen bij de drogist.
Voedingskleding:
bekijk vooral eerst hoe het gaat met borstvoeding geven, voordat je hier speciaal kleding voor gaat aanschaffen. Ik had het bijvoorbeeld na de geboorte van onze dochter vaak heel warm, ook al was het in maart, en daarom droeg ik dan alleen maar een hemdje wat qua stretch prima voldoet om mee te voeden. Daar overheen kun je een lekker vest dragen dat je gemakkelijk open kunt doen, et voilà: jouw voedingskleding blijkt gewoon al in je eigen kast te liggen!
Een nieuwe pyjama (met knoopjes) voor je bevalling:
trust me: het boeit je op zo’n moment echt niks hoe je erbij ligt. Trek een (lang) oud t-shirt uit je kast en zorg dat je een vest en een paar warme sokken bij de hand hebt.
Verzorgende crème of olie tegen striae:
Het. Helpt. Niks.. Striae ontstaat van binnenuit en kun je met een zalfje (helaas) niet voorkomen. Als je wel het gevoel hebt dat je huid wat extra verzorging kan gebruiken, gebruik dan gewoon je eigen bodylotion.
Voedingskussen + hoes:
de ene moeder zweert erbij en ik heb 'm nooit gebruikt. Een kussentje is ook goed genoeg en een stuk handzamer!
ER OP UIT
(draaibare) Isofix base:
toen wij een autostoeltje uit gingen zoeken, hoorden we iedereen over die handige Isofix base die je erbij kunt kopen. Met deze base in je auto, hoef je het stoeltje niet meer vast te maken met je gordels, maar kun je het stoeltje gemakkelijk in dit "frame" klikken. Je hebt zelfs een draaibare variant! Ons leek dit ideaal, maar we kwamen er ook al snel achter dat we onze beide auto's evenveel zullen gebruiken voor het vervoeren van onze dochter en dan zou dat betekenen dat we 2 van zulke dure dingen moesten kopen. We legden de situatie voor aan de verkoopster van Babypark en zij gaf ons de beste tip die we ooit van een verkoper gehad hebben: "Koop hem niet. Het is zonde geld." Het is absoluut niet veel werk om het stoeltje met de gordels vast te maken en je gebruikt deze Isofix base maar 1 jaar. Na dat jaar heeft je kindje alweer behoefte aan een grotere autostoel en bij deze grotere autostoelen zit er al in 99/100 gevallen standaard een Isofix base aan vast (vaak ook draaibaar!). Je zit dus na een jaar met 2 Isofix basen. Het is dus een ontzettende luxe als je het wil, maar wij hebben het nooit gemist.
Parasol kinderwagen:
wij hebben dit nooit gehad en ook nooit gemist. Als je aan het wandelen bent, kun je gerust de zonnekap van je kinderwagen gebruiken om je kindje uit de zon te houden. Ga nooit wandelen op het heetst van de dag. Ga je bijvoorbeeld op een terrasje zitten, zorg er dan voor dat je je kinderwagen in de schaduw hebt staan, zodat het niet te warm wordt in de kinderwagen voor je baby. Wist je dat, als je je kinderwagen in de volle zon laat staan, de temperatuur binnen no time oploopt tot een gevaarlijke situatie?
FLESVOEDING
Magnetronsterilisator:
Een wat? Nooit gebruikt...
BORSTVOEDING
Borstkolf:
helaas weet niemand van tevoren of het geven van borstvoeding gaat lukken. Het aanschaffen van een borstkolf voorafgaand aan je bevalling, is dus echt overbodig. Je kunt, zodra dit nodig of gewenst is, gemakkelijk een borstkolf huren via de thuiszorg in jouw woonplaats. Denk je tijdens deze periode: wow, dit is echt iets voor mij en wil je bijvoorbeeld het hele eerste jaar blijven kolven? Dan is het zelf aanschaffen van een borstkolf aan te raden. Ik heb er geen ervaring mee, maar ik hoor alleen maar goede dingen over de Elvie borstkolf. Deze draadloze kolf stop je in je beha en zo kun je gewoon doorgaan met je dagelijkse bezigheden.
Bewaarzakjes/bakjes voor borstvoeding:
hiervoor geldt hetzelfde: koop deze wanneer ze nodig blijken en niet daarvoor.
THUIS
Boxmatras + hoeslaken:
koop je een kwalitatief mooi dik boxkleed, dan is dit absoluut overbodig.
BABYKAMER
Kruikenzakken:
ze zijn essentieel voor om je kruiken, maar doe geen moeite om een fancy (en vaak duur) exemplaar te zoeken, want je leert van je kraamzorg om je kruik inclusief kruikenzak in een hydrofieldoek te knopen. Je ziet uiteindelijk dus niks meer terug van je leuke kruikenzak.
Badthermometer:
als je een thermostaatkraan hebt met de graden hierop aangegeven, kun je hierop eenvoudig aflezen hoe warm het water is. Ook kun je voelen met je ellenboog of het water te warm is.
Badinzet:
dit is een soort ligstoel voor in het badje. Zó overbodig! Jouw baby vind jouw armen veel fijner om in te liggen.
VERZORGING
Nagelschaartje en zandvijl:
wij vijlen en knippen de nageltjes al vanaf de geboorte met onze eigen nagelvijl/knipper.
Neuspompje:
wie zegt dat jouw baby verkouden is? ;-) Onze dochter is inmiddels 1,5 jaar en heeft nog nooit een neuspompje hoeven gebruiken. Koop dit dus gewoon wanneer je het nodig hebt!
Waskom:
met een waskom kan je snel even je kleintje wassen, maar dat kan ook gewoon met een bakje dat je al in huis hebt ;-)
Foto: Alwero
Wat kost de babyuitzet?
Wat je uiteindelijk kwijt bent voor je babyuitzet, is afhankelijk van de keuzes die je maakt. Kies je voor een bedje en commode van Marktplaats, dan scheelt dat vaak aanzienlijk op je budget. Koop je alles nieuw, reken dan op ongeveer €3.000,-. Een populaire kinderwagen kost al snel rond de €1.000,-, net als je babykamer meubels bij elkaar. Wil je liever niet zoveel uitgeven aan de babyuitzet? Vraag familie of vrienden of ze nog spullen hebben die ze niet meer gebruiken. Het voordeel van tweedehands babyspullen, is dat ze vaak maar kort gebruikt zijn en dus nog in goede staat.
Mis jij items op deze uitzetlijst of heb je een vraag of opmerking? Laat dan een reactie achter onder deze blog.
Laat een reactie achter